Borgloon

Wijndomein Hoenshof - Borgloon

Wijndomein Hoenshof telt vier wijngaarden op loopafstand van elkaar gelegen. De vallei van de Herk straalt haar warme gloed en rust uit over de wijngaarden. De insnijding van de vallei beschermt in de winter de druivenstokken tegen de gure oosten- en noordenwinden, terwijl in de zomer optimaal genoten kan worden van de zonnige zuiderflanken.

Aan de overkant van het water ligt een prachtig natuurgebied. Het zorgt voor een oase van rust. In deze rust ontwikkelen zich de wijnen van Hoenshof sinds 2002 in een modern en technisch goed uitgeruste wijnkelder.

www.hoenshof.be

Fietsroute "PIT" in Borgloon

Het project PIT Kunst in de open ruimte van de provincie Limburg is uniek in Vlaanderen en ver daarbuiten.

Deze 6 kunstwerken laten jou anders naar de omgeving kijken. Zowel gevestigde namen als jong talent gingen in Haspengouw aan de slag en zorgden voor echte eye-catchers in het groen.

Haal bij de toeristische dienst (in de Stroopfabriek) twee gratis uitgestippelde fietsroutes van 28,7 en 42,3 km.

Al fietsend ontdek je kunst, erfgoed en landschap, dé drie basisingrediënten voor een verrassende fietstocht in Borgloon! 

klik hier voor de uitgestippelde route

Stroopfabriek

Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie. Deze nijverheid was het natuurlijke product van de bloeiende hoogstamfruitteelt in onze streek. Niet voor niets dat de Lonenaren de bijnaam 'strooplekkers' kregen. 

In het bezoekersonthaal kan je een toeristische introfilm bekijken en vind je eveneens alles over de toeristische troeven van Borgloon en de fruitstreek.  Via de trap of de lift kom je op een zwevend pad en passeer je vlakbij de oude persen. Zo kan je deze bewaarde industriële installaties van dichtbij bekijken. Na deze passage kom je in de 'Stroopkamer' terecht. Hier maak je aan de hand van verschillende tentoonstellingsmodules kennis met het proces van het stroopstoken. In het hoofdgebouw passeer je eerst enkele oude industriële installaties. Je vindt hier de kookketels, centrifuges en de Kestner-installatie. Allemaal authentieke installaties die elk een belangrijke rol speelden in het stookproces. Hun functie wordt aan de hand van oude foto's uitgelegd. Je kunt tevens een kijkje nemen in de ruimte waar we op ambachtelijke wijze stroop stoken. Hier kan je het productieproces van de stroop aanschouwen, o.a. het indikken van de stroop en het afvullen in de strooppotjes. Na de passage aan de oude installaties en de productiegallerij, kom je als bezoeker in een grote tentoonstellingsruimte terecht. In deze ruimte ontdek je de volgende clusters: Bodem & Klimaat – Fruitbomen – Onderhoud – Boomgaard – Ritme van de natuur – Wetenschap & Onderwijs – Veiling. Aan de hand van heel wat leuke en leerrijke belevingsmodules volg je op eigen tempo de weg die een lekker stuk Loons fruit aflegt: van ontluikend vruchtje, tot de verwerking ervan in heerlijke streekproducten zoals onze Loonse stroop. Alles in het belevingscentrum is erop gericht om de beleving voor de bezoekers, jong en oud, zo groot mogelijk te maken.

Bloesems

Haspengouw, hét bloesemparadijs! Via de website van Visit Haspengouw en het bloesem E-zine word je geïnspireerd door twaalf Haspengouwse gemeentes over de bloesems en alle andere leuke activiteiten in deze prachtige streek!

Surf naar: www.visithaspengouw.be en laat je inspireren!

Vooral de streek rond Sint-Truiden en Borgloon staat bekend voor haar fruitbomen. Op dit moment staan er zowel de witte kerselaars en perelaars als de roze bloemetjes van de appelbomen in bloei. Je vindt er niet alleen wandel- en fietsroutes, maar ook andere manieren om van de bloesems te genieten. Mét pop-up bloesembars onderweg.

Ook aan de kinderen hebben ze in het Limburgse Haspengouw gedacht. In Borgloon is er een mooie, soms verbazend rustige speelboomgaard met veel plaats om te picknicken. Rond Sint-Truiden werden ook korte belevingswandelingen op kindermaat uitgestippeld.